Hvordan finne makspulsen
søndag 24. mai , 2015 / Aktivitet og trening / Av Marthe-Lise Lein

Hvordan finne makspulsen

Visste du at din makspuls er bestemt av arv? Her får du tips til hvordan du kan finne din makspuls.

Makspulsen din er bestemt av arv og er derfor individuell, og mange anbefaler derfor en ordentlig måling for å finne ditt magiske tall. Det er likevel noen andre måter å finne makspulsen sin på.

Det er en regel som sier at du kan finne makspulsen din ved å trekke alderen din fra 220 slag/min. Men ifølge Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU i Trondheim, kan denne formelen bomme med opptil 40 slag/min hos eldre, og kan være unøyaktig allerede fra du har fylt 30 år.

CERG har da funnet en ny formel basert på makspulsen de har målt hos 3320 friske voksne mellom 18 og 89 år. Den formelen er: 211 – 0.64 x alderen din. Den er ikke helt nøyaktig, men bedre enn den gamle.

Eksempel (30 år): 211 – 0,64 x 30 = 191,8

Lytt til kroppen

Du kan også gjennomføre en treningsøkt med fire ganger fire minutters intervaller for å finne makspulsen din. Intervallene skal gjennomføres på 85-95% av makspuls – en sone du rett og slett kan kjenne på kroppen din. Ta pulsen din på slutten av siste intervall, og legg til 15 slag på pulsen for å finne din makspuls.

Les mer om fire ganger fire intervaller her.

Måten du finner rett sone i intervallene på er at du lytter til kroppen. Hvis du greier å føre en samtale under intervalldraget er intensiteten for lav, men i pausene skal du klare å snakke med treningskompisen din. I tillegg skal du etter å ha arbeidet hardt i fire minutter være i stand til å fortsette i ett minutt til, og når du har gjennomført alle intervallene skal du være i stand til å gjennomføre enda et.

God trening.


Kommentarer

Ferske innlegg

Polarbrød fra Nord-Trøndelag

Polarbrød fra Nord-Trøndelag

Utstyr til hjemmetrening

Utstyr til hjemmetrening

Prøv deg på de fysiske kravene til hæren

Prøv deg på de fysiske kravene til hæren

Squashspagetti

Squashspagetti

Hva kan du om kroppen?

Hva kan du om kroppen?

Det er aldri for sent å begynne

Det er aldri for sent å begynne