Ti overraskende gode grillretter
torsdag 2. juli , 2015 / Kosthold, Oppskrifter / Av Marthe-Lise Lein

Ti overraskende gode grillretter

Visste du at vannmelon er godt på grillen? Her får du tips til ting du kanskje ikke visste var gode grillet.

Hver sommer dras grillene fram på sin faste sommerplass i norske hjem, og både kvinner og menn finner fram sin indre grillmester. Det skal briljeres med gode marinader, perfekt stekte koteletter og smakfulle grønnsaker – men hva med å imponere gjester og familie litt ekstra denne sommeren? Vi har samlet flere gode grilloppskrifter, med ti ingredienser du kanskje ikke visste kunne grilles, bare så du kan skinne litt ekstra foran grillen denne sommeren.

God grillsommer!

Pizza

Pizza passer ypperlig på grillen, og alt du trenger er en pizzastein. Har du ikke en til ovnen allerede er det ikke noe vanskelig å få tak i til en billig penge. Du kan også grille pizza uten pizzastein, men da er det viktig at du forsteker den på en bakeplate i ovnen først. Oppå pizzaen kan du ha nesten hva som helst, så prøv deg fram, let etter gode oppskrifter på nettet og vær kreativ – det skal være morsomt å lage god mat.

Det er flere måter å lage pizzadeig på også, men har skal du få oppskriften på en grov variant.

Pizzadeig til én pizza:

  • 2 ½ dl vann
  • 25 gram gjær – fersk eller pose
  • 1/2 ts salt
  • ½ ss olivenolje
  • 400 gram sammalt rugmel, grov

Slik gjør du:

  • Rør ut gjær i vann som holder omtrent 37 grader.
  • Bland i resten av ingrediensene til deigen er fin og fast, og slipper underlaget lett
  • La heve et lunt sted i omtrent 30 minutter
  • Rull ut deigen og gjerne stek/grill den i noen minutter før du legger på fyllet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: CSU/Flickr

Foto: CSU/Flickr

Blåskjell

Blåskjell er utrolig lett å lage på grillen, og du kan til og med plukke de selv. Billigere blir det ikke! Men husk å sjekke blåskjellvarselet på matportalen.no, da får du vite om du kan spise blåskjellene i ditt område.

Grilla blåskjell – 2 personer

  • Blåskjell (ett nett på butikken til to personer)
  • 1 dl hvitvin
  • saften fra 1 sitron
  • 2 hvitløksfedd
  • urter etter eget ønske
  • smør
  • pepper

Slik gjør du:

  • Legg blåskjell i aluminiumsfolie (form den som en kurv)
  • Hell hvitvin, hvitløk, urter, sitron, smør og pepper oppi med blåskjellene
  • Lukk aluminiumskurven og grill i omtrent ti minutter
  • Husk: Skjell som ikke åpner seg skal ikke spises

Oppskriften er funnet på heiamat.no

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Morten Oddvik/Flickr

Foto: Morten Oddvik/Flickr

Vannmelon og ananas

Ja, vannmelon og ananas er utrolig godt på grillen! Enten alene eller som tilbehør til annen grillmat.

Slik gjør du

  • Pensle lett med olje
  • grill vannmelonen (i skiver med skall) og ananas (i ringer uten skall) 4-5 minutter på hver side (kjøttet skal ikke bli mykt og falle fra hverandre)

Så enkelt er det! Dersom du ønsker litt mer smak kan du strø over fetaost og balsamicoeddik.

Hjertesalat

Grillet hjertesalat passer perfekt som tilbehør til alle typer grillmat – være seg kjøtt, fisk eller vegetarvarianter – og det er så utrolig enkelt. Beregn en halv hjertesalat per person

Slik gjør du

  • Del hjertesalaten i to
  • Pensle den med olje
  • grill snittflaten over høy varme i 1/2 til 1 minutt
  • Strø flaksalt over

Fersken, aprikos og nektarin

Sunn, søt og smakfull dessert på grillen! Kan det bli bedre? Fersken, aprikos og fiken får en nydelig grillsmak, som passer perfekt sammen med gresk yoghurt og honning – eller vaniljeis dersom du vil skeie litt ut.

Grillet dessert

  • 1 fersken, aprikos eller nektarin per person
  • Gresk yoghurt
  • Honning

Slik gjør du

  • Del frukten i to, ta ut steinen og grill den 2-3 minutter på hver side over høy varme
  • Legg den grillede frukten på en seng av yoghurt og hell honning over

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grill_James Lee

Foto: James Lee/Flickr

Banan og  jordbær

Banansplitt er en stor favoritt fra barndommen, og det er ikke noe i veien for å lage den tradisjonelle versjonen også på grillen. Men her skal du få et litt sunnere alternativ

Banansplitt – 2 personer

  • 2 bananer
  • fire jordbær
  • 50 g mørk sjokolade
  • Vaniljekesam

Slik gjør du

  • Lag et snitt i bananene og fyll de med hakket, mørk sjokolade
  • Del jordbærene i to
  • Pakk bananene inn i aluminiumsfolie og grill til de har blitt myke
  • Grill jordbærene 2-3 minutter på hver side
  • Server bananene toppet med vaniljekesam og grillede jordbær

Bon Appétit og nyt sommermaten!


Kommentarer

Ferske innlegg

Polarbrød fra Nord-Trøndelag

Polarbrød fra Nord-Trøndelag

Utstyr til hjemmetrening

Utstyr til hjemmetrening

Prøv deg på de fysiske kravene til hæren

Prøv deg på de fysiske kravene til hæren

Squashspagetti

Squashspagetti

Hva kan du om kroppen?

Hva kan du om kroppen?

Det er aldri for sent å begynne

Det er aldri for sent å begynne